petracaroline

I samband med min Norrlandsflytt sommaren 2012 har mitt gästbloggande för Vårdguiden i Stockholm avslutats (november 2011 t.om juni 2012) Gästbloggen har varit en fantastisk, lärorik och givande resa som värmt mitt hjärta och öppnat mina ögon. Jag har insett att min historia är värdefull för fler än bara mig och att jag kan hjälpa andra genom mina ord. Just därför känns det extra inspirerande att fortsätta bloggandet på egenhand. "Petracaroline" är nygammal och startades i oktober 2011 mest för min egen del, då det skrivna ordet är mitt sätt att ventilera tankar och sätta ord på känslor. Genom Vårdguidens läsare har jag fått erfara det vackra i ordspråket "delad glädje är dubbel glädje" och jag hoppas att den glädjen lever vidare här! Jag kommer att uppdatera bloggen med 3-5 inlägg i veckan och beröra olika teman som psykisk hälsa, personlig och andlig utveckling, träning, kost och meditation. Inläggen kommer att förgyllas av mina egna erfarenheter, vardagsupplevelser och filosofiska reflektioner. Varmt välkomna!

30/6 regn, regn, regn, regn

Publicerad 2012-06-30 13:07:44 i

Vädret är inte sommar hörrni! Det blåser, regnar och himmlen är gråvit men jag klagar inte för jag gillar regniga dagar. Mysdagar kallas det. Jag har just kokat mig en kopp kaffe och sitter och filosoferar över livet. Vad göra idag? Skulle man kanske vart iväg på Expert och handlat en kamera? Hur länge har dem öppet en lördag tro?
 
Jag har ingen kamera som fungerar och jag har ingen kamera på mobilen heller, och fotografier är ju ett måste när man bloggar! Jag står och väger mellan att köpa en ganska billig kamera nu eller om jag ska låna en kamera tills jag får lön i slutet av augusti? Billig, ok kamera eller dyrare och bättre kamera? Vad säger ni? Stora I-landsproblem idag visst! ...(sista meningen läses med ironi)
 
Ja, det är vad jag funderar på en dag som denna. Jag kommer inte att dra ner på stadsfestivalen som det ser ut med det här vädret. Jag tänker vara inne och mysa, läsa en bok, meditera och bara vara. Kanske händer det nåt skoj ieftermiddag eller i afton? Jag håller mina dörrar öppna och är tryggt förvissad om att det kommer komma fler tåg att vara ute och socialisera under sommaren. Må vädergudarna vara med oss och på tal om väder så tänker jag avrunda dagens regniga inlägg med en regnig sång! Klicka in och njut!
 
http://www.youtube.com/watch?v=fqDJ1ATkKrM
 
PS. Vad peppar jag för imorgon tro? Ni som följt min gästblogg på Vårdguiden kanske vet? Om inte återkom imorgon så får ni svaret! DS
 
Kram och på återseende!
 
/Petra

29/6 Petra-dagen!

Publicerad 2012-06-29 14:51:33 i


*Glad*

Jag firar min namnsdag * Petra * med den här gamla sommar(schlager?)dängan! De "krekiska" rytmerna får mig att vilja dansa och åka på solsemester! Så hörrni, klicka in på länken nedan och skaka lite rumpa med mig!

PS. Ser ni min vackra matchtröja i bakgrunden på dagens foto? Jag gillar fotboll, sa jag det? DS.

http://www.youtube.com/watch?v=3e1IoyB56Y8&feature=related

28/6 Inskolningen avklarad inför sommarjobbet

Publicerad 2012-06-28 17:44:27 i

Idag klockan 15.00 avslutades min 3 dagars inskolning på sommarjobb. Inskolningen startade i tisdags klockan 13.00 och jag var faktiskt väldigt nervös på förmiddagen innan jag skulle börja jobba. Jag sov inte många timmar natten innan, vaknade med en välkänd "klump" i magen och var allmänt orolig.  Ångesttankarna spökade och jag funderade på om jag tagit mig vatten över huvudet med att tacka jag till jobbet, om jag skulle bli välbemött av arbetskollegorna, om jag skulle klara av arbetsuppgifterna.Dem av er som har känt ångest på kroppen vet hur den kan riva inuti och äta upp en. 

Det som oroat mig är att detta jobb innebär en helt ny arbetsmiljö, nya kollegor att förhålla mig till, dem 6 inneboende som ska stödjas i vardagen, ja helt enkelt för mig ett nytt arbetsområde. Jag har varken omvårdnad/skötarutbildning eller liknande och har aldrig jobbat på servicehus förut. Men jag har erfarenhet av både ångest och depression och har en empatisk förståelse för denna typ av problematik. Jag har ju dessutom arbetat 13 år i frisörbranschen, en arbetsvardag nära alla typer av människor och det är en klar fördel. Efter 13 år i frisörbranschen kan jag titulera mig som hobbypsykolog. Det jag framför allt ser som min största fördel inför detta sommarjobb är att jag har förmågan att se människan bakom diagnosen. Ett annat vapen jag har för att tackla den stress, oro är medvetenhet. Jag är väl medveten om att jag behöver ge mig själv tillräckligt mycket vila, sömn, regelbunden motion, sund kost och lagom med kaffe för att orka och må bra. Jag behöver även skratta och umgås med positiva människor som till exempel min äldsta systers 3 barn. Dem är så inspirerande, 3 små lyckotroll som osar positiv energi och när jag umgås med dem laddar jag mina batterier. Med dessa fördelar och vapen ska jag nog tackla sommarjobbets utmaningar.

Det som känns enklast med detta jobb, om man kan säga så, är att det är människor med psyko-social probelmatik som jag ska stödja och hjälpa. Det har jag inga som helst problem med och det skrämmer mig inte i huvudtaget. Snarare så tycker jag att det ska bli en  spännande och givande resa. Oron har nog mest kretsat kring hurvida jag ska tackla den mentala belastningen, då jag kommer arbeta med människor tätt runt mig varje minut av 8 och 9 timmar långa arbetspass, samtidigt som jag är tillbaka på den plats där jag slog upp mina blå för snart 34 år sedan. Men jag ska lugna er, för jag är superglad och nöjd med både arbetskollegor, arbetsuppgifter, arbetsschema och arbetsmiljön! Jag har blivit fantastiskt väl mottagen-vilka goa kollegor! Inskolningen har varit strukturerad och i lagom hastighet så summa summarum- mycket lovande!

Ångesten då? Ja.. den finns närvarande på min axel men på den andra axeln sitter även nyfikenheten och kärleken att våga leva. När jag vågar utmana rädslor och mästrar jobbiga situationer blir ångesten allt mer osynlig och det är en befriande känsla. Att tacka ja till det här jobbet är ännu ett steg i rätt riktning. I helgen kommer nästa steg och utmaning för då är det en utomhusfest i stan. Om vädret och mina demoner tillåter funderar jag på att ta en sväng dit med min lillasyster. Där kan jag nog tänkas stöta på många gamla bekanta och det skulle vara både roligt och läskigt. Hur det går ska jag berätta mer om i helgen så håll utkik  hörrni!

Kram och auf wiedersehen

/Petra
27/6 Att återvända till rötterna framkallar ett fyrverkeri av känslor

Publicerad 2012-06-27 21:33:31 i

Ja, himmel och pannkaka, då var jag på plats i hemstaden i Norr. Staden jag flyttade ifrån i en ålder av 15. Förstå att jag har bott nästan lika länge i Oslo som i min hemstad! Det är lite galet att tänka på, framför allt för att jag inser att jag inte är 20 längre. Tiden flyger och jag hinner inte riktigt med...

Att komma tillbaka till min hemstad är med väldigt blandade känslor. Jag har lika många fina, positiva minnen och upplevelser som jag har jobbiga, smärtsamma, ångestladdade minnen. Jag har inte varit hemmavid mer än i snitt 2 gånger per år de senaste 13 åren då jag var bosatt i Oslo. Med handen på hjärtat har de senaste 13 åren varit en sorts flykt från mitt ursprung.Ni vet hur det är med minnen, dem kommer starkare tillbaka när man är på den plats där dem uppstod. Med den insikten är det förståeligt att man kanske håller sig på avstånd.Men jag har utvecklats och mognat något oerhört sedan den tiden, för att inte tala om de 2 sista åren i Stockholm. Jag har vågat möta mina rädslor mer ärligt, naket, jag har bearbetat min ångest med hjälp av fina självhjälpsföreingen ÅSS, jag har föreläst om ångest och jag har gästbloggat om den för Vårdguiden (se infogad länk) http://blogg.vardguiden.se/socialangest/ . Att få uppleva hur uppskattad min historia blivit av så många fina läsare på Vårguiden, som visat oerhört bra stöd och tacksamhet, har gett mig kraft att berätta. Jag har förstått att jag är långt ifrån ensam om att leva med ångest och depression och jag har fått  styrka av att möta likasinnade både genom ÅSS och genom gästbloggen på Vårdguiden. Det är guld värt att omge sig av människor som förstår hur man känner och det är så självläkningsprocessen kommer igång. Att genom detta få hjälp att acceptera sig själv som ofullkomligt fullkomlig.

På något vis har nog åren i Stockholm varit en omedveten, förberedande process in för nästa steg i mitt liv, att våga ta steget att återvända till mina rötter och sommarjobba. Men det ska erkännas att när erbjudandet om sommarjobb i hemstaden kom blev jag väldigt osäker på om jag skulle våga ta steget. Jag fick klump i magen och samtidigt blev jag glad. Eftersom jag inte hade några andra jobb på gång i Stockholm så kände jag att jag inte hade någon hållbar ursäkt att tacka nej till jobbet. För om det är något jag börjat lära mig på denna livsresa är att rädsla är till för att övervinnas. Annars blir livet ensamt och fattigt och väldigt smärtsamt. Så jag tackade ja och fick jobbet på plats efter intervjun var avklarad, återvände till Stockholm 2 veckor för att ha mera sommarlov och nu är jag sedan i måndags 25/6 på plats. När jag anlände möttes jag av min kära mor och min lillasyster och det kändes jättebra! Mamma bjöd på middag på restaurang i strålande solsken innan vi åkte och storhandlade mat till mig. Sen åkte vi till lägenheten som jag får låna under norrlandsvistelsen och den är jättefin! Det känns suveränt skönt att ha ett "eget" kryp in kan jag lova! Ni som har följt mig på Vårdguiden vet hur mycket jag längtar efter det! För att summera måndagen så övergick ångesten till en sprudlande varm känsla i magen och det var skönt!

PS! Hur gick tisdagen och första dagen på jobbet? Det berättar jag i nästa i morgonDS.

Kram/ Petra

Om

Min profilbild

petracaroline

Här följer lite kuriosa om mig; en sann konstnärssjäl med många kreativa strängar att spela på. En som lever och andas för kommunikation, det skrivna ordet och som tycker att det vilar något magiskt och vackert över att kunna beröra människor med en text. Att skriva och dela med mig av mina erfarenheter till andra ger mitt liv mening. Något annat som ger mitt liv glädje och mening är musik, jag älskar att sjunga och gör det gärna, ofta och högt. Friheten att få vara mig själv är också a-o för mitt välmående, andlig och personlig utveckling, hälsosam kost och träning likaså. Allt ovan nämnt tillsammans med meditation, familj och vänner utgör kärnan av mitt liv och mina intressen. PS. kolla gärna in mina rekommenderade bloggar under "länkar".DS.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela