petracaroline

I samband med min Norrlandsflytt sommaren 2012 har mitt gästbloggande för Vårdguiden i Stockholm avslutats (november 2011 t.om juni 2012) Gästbloggen har varit en fantastisk, lärorik och givande resa som värmt mitt hjärta och öppnat mina ögon. Jag har insett att min historia är värdefull för fler än bara mig och att jag kan hjälpa andra genom mina ord. Just därför känns det extra inspirerande att fortsätta bloggandet på egenhand. "Petracaroline" är nygammal och startades i oktober 2011 mest för min egen del, då det skrivna ordet är mitt sätt att ventilera tankar och sätta ord på känslor. Genom Vårdguidens läsare har jag fått erfara det vackra i ordspråket "delad glädje är dubbel glädje" och jag hoppas att den glädjen lever vidare här! Jag kommer att uppdatera bloggen med 3-5 inlägg i veckan och beröra olika teman som psykisk hälsa, personlig och andlig utveckling, träning, kost och meditation. Inläggen kommer att förgyllas av mina egna erfarenheter, vardagsupplevelser och filosofiska reflektioner. Varmt välkomna!

12/7 "Face your fear"

Publicerad 2012-07-12 00:32:30 i

*Din rädsla?*
 
Tänk på en situation, en händelse, ett djur, vad som helst som känns jobbigt, obehagligt, obekvämt eller läskigt för just dig! För alla har vi något vi helst undviker eller ogärna utsätter oss för, eller hur? Vad det än är som får vår puls att öka dramatiskt, svetten att lacka och magen att knyta sig så är det en naturlig reaktion, en försvarsmekanism som vi burit med oss sen vi var grottmänniskor för att den funkionen hjälpt oss att överleva. Reptilhjärnan, vårt eget alarmsystem som varnar oss för faror, som gör oss klar för strid, flykt eller får oss att frysa. Det systemet funkade bra för våra förfäder som hotades av svält, farliga rovdjur, kyla, tyvärr inte lika hjälpsamt och funktionellt för dagens människor. Idag är det inte ett lejon eller svält som hotar runt knuten (...i all fall inte i norden) Det är istället en vardag i ständig utveckling, en allt mer avancerad teknologi, effektivisering, mänskliga kontakter som blivit mer internetbaserade, på gott och ont, individsamhället som hotar vår hälsa och överlevnad. Idag hotas vi av en  inre och yttre stress, krav från våra arbetsgivare, sociala relationer, livet självt. Detta  får vår reptilhjärna att reagera och gå på högvarv.Vi blir utbrända, sjuka och svaga.Vi blir deprimerade, får ångest och förlorar oss själva.
 
Hur hittar man tillbaka? Hur hjälper man sig själv? Hur ska man anpassa reptilhjärnan till dagens levnadsvilkor? Jag kan bara utgå ifrån mig själv och svarar därefter. Jag tycker att det är en svår balansgång eftersom reptilhjärnan har så stort inflytande på mig. Den tar över min kropp många gånger och gör min logiska hjärnhalva passiv. Jag bara reagerar istället för att iakkta och observera situationer som stressar min själ. Efteråt följer en känsla av maktlöshet och "Vad hände"? "Varför reagerade jag så"?  Men jag har levt och lärt och lever och lär för varje dag som går och mina vapen mot detta är följande:
 
* KBT terapi- ett mycket konstruktivt verktyg. Det handlar om att utsätta s(m)ig för det man (jag) tycker är läskigt. "Just do it " och "Face your fear" är två favorit slogans som jag peppar mig själv med (...naturligtvis tar jag ett steg i taget och känner efter hur dagsformen är innan jag kastar mig utför mina stup.)
 
* Meditation och medveten andning- lugnar mig.
 
* Medvetenhet- att veta vad som skrämmer mig gör det lite enklare att greppa, förstå mig själv, så jag nästa gång jag reagerar, blir rädd kan behandla mig själv mer kärlekfullt och empatiskt istället för att fördöma mig själv och mina reaktioner (...tar sin tid men övning ger färdighet!)
 
* Träning-  gärna i skogen eller vid havet
 
* Umgås-  djur och mina systerbarn så ofta jag kan för det ger mig  inspiration och livsglädje!
 
* Omger mig av- positiva, varma, empatiska, goa människor så ofta jag kan
 
* Läser-  själ(v)utvecklande litteratur
 
* Övar mig på-  att sätta gränser, lyssnar inåt och går den enda vägen jag vet om- nämligen min egen!
 
* Kreativ- skriver, sjunger och tecknar
 
* Försöker att äta-  en sund, vettig kost på regelbundna tider, dricker rikligt med vatten och tankar mina batterier med minst 7 timmars sömn per natt.
 
* Restrektiv med-  alkohol
 
* Max-  4 koppar kaffe per dag
 
* Vill prova på- floating som visst ska vara toppen mot depression och stressiga själar!
 
- Någon som provat denna form av terapi?
 
 * kvalitetstid*
 
På återseende!
 
Kram/Petra

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

petracaroline

Här följer lite kuriosa om mig; en sann konstnärssjäl med många kreativa strängar att spela på. En som lever och andas för kommunikation, det skrivna ordet och som tycker att det vilar något magiskt och vackert över att kunna beröra människor med en text. Att skriva och dela med mig av mina erfarenheter till andra ger mitt liv mening. Något annat som ger mitt liv glädje och mening är musik, jag älskar att sjunga och gör det gärna, ofta och högt. Friheten att få vara mig själv är också a-o för mitt välmående, andlig och personlig utveckling, hälsosam kost och träning likaså. Allt ovan nämnt tillsammans med meditation, familj och vänner utgör kärnan av mitt liv och mina intressen. PS. kolla gärna in mina rekommenderade bloggar under "länkar".DS.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela