petracaroline

I samband med min Norrlandsflytt sommaren 2012 har mitt gästbloggande för Vårdguiden i Stockholm avslutats (november 2011 t.om juni 2012) Gästbloggen har varit en fantastisk, lärorik och givande resa som värmt mitt hjärta och öppnat mina ögon. Jag har insett att min historia är värdefull för fler än bara mig och att jag kan hjälpa andra genom mina ord. Just därför känns det extra inspirerande att fortsätta bloggandet på egenhand. "Petracaroline" är nygammal och startades i oktober 2011 mest för min egen del, då det skrivna ordet är mitt sätt att ventilera tankar och sätta ord på känslor. Genom Vårdguidens läsare har jag fått erfara det vackra i ordspråket "delad glädje är dubbel glädje" och jag hoppas att den glädjen lever vidare här! Jag kommer att uppdatera bloggen med 3-5 inlägg i veckan och beröra olika teman som psykisk hälsa, personlig och andlig utveckling, träning, kost och meditation. Inläggen kommer att förgyllas av mina egna erfarenheter, vardagsupplevelser och filosofiska reflektioner. Varmt välkomna!

24/7 Mina förebilder: De som pratar om själslig smärta

Publicerad 2012-07-24 23:55:19 i

En sak är säker, själslig smärta/psykiska sjukdomstillstånd som till exempel ångest, ätstörningar och depressioner stannar inte vid några landgränser, tar inte hänsyn till kön, ålder, hudfärg eller status. Det kan hända en kändis så väl som mig, dig, någon i familjen, en vän, en partner,en chef eller arbetskollega, ens barn. Att det händer människor är ett faktum men handen på hjärtat-  pratar vi om det? Är det inte fortfarande något tabubelagt än fast öppenheten blivit mycket bättre de senaste åren?
 
Jag är "för" att prata och "för" öppenhet. Det betyder inte att jag springer runt och pratar och är öppen med allt och alla, det betyder att jag törs prata om samtalsämnet psykisk hälsa/ sjukdom/ själslig smärta och jag tycker att det är ett sundhetstecken att man kan prata om såväl den fysika som den psykiska hälsan- utan knussel och hyrsch hyrsch. Att sopa under mattan och låtsas som att det regnar är som att strö salt i såret och jag tror att det bara bidrar till att skapa mer själslig smärta och förvärrar psykiska sjukdomstillstånd. "Sopa under mattan och låtsas som det regnar"- attityden främjar inte tillfrisknandet ej heller förebygger den självmord. Att prata om den själsliga smärtan och psykiska sjukdomstillstånd är att erkänna att dem existerar och då kan vi komma vidare i livet och vända sår och sjukdom till läkta styrkor och resursser.
 
Just därför blir jag extra glad av att det finns människor om pratar öppet om detta! Ikväll när jag slösurfade mig igenom Aftonbladet.se och VG.no hittade jag två kända profiler som pratar om sin själsliga smärta/sjukdomstillstånd. Modigt säger jag!  Ledtråd: Den ena är en smällvacker, svensk hälsoguru och och den andra är en amerikansk, legendarisk musiker och rockstjärna. *Two shining stars who lead the way*
 
Förebild 1: http://www.vg.no/musikk/artikkel.php?artid=10059208
 
Förebild 2: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article15157990.ab
 
 
Kram,
/Petra
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

petracaroline

Här följer lite kuriosa om mig; en sann konstnärssjäl med många kreativa strängar att spela på. En som lever och andas för kommunikation, det skrivna ordet och som tycker att det vilar något magiskt och vackert över att kunna beröra människor med en text. Att skriva och dela med mig av mina erfarenheter till andra ger mitt liv mening. Något annat som ger mitt liv glädje och mening är musik, jag älskar att sjunga och gör det gärna, ofta och högt. Friheten att få vara mig själv är också a-o för mitt välmående, andlig och personlig utveckling, hälsosam kost och träning likaså. Allt ovan nämnt tillsammans med meditation, familj och vänner utgör kärnan av mitt liv och mina intressen. PS. kolla gärna in mina rekommenderade bloggar under "länkar".DS.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela