petracaroline

I samband med min Norrlandsflytt sommaren 2012 har mitt gästbloggande för Vårdguiden i Stockholm avslutats (november 2011 t.om juni 2012) Gästbloggen har varit en fantastisk, lärorik och givande resa som värmt mitt hjärta och öppnat mina ögon. Jag har insett att min historia är värdefull för fler än bara mig och att jag kan hjälpa andra genom mina ord. Just därför känns det extra inspirerande att fortsätta bloggandet på egenhand. "Petracaroline" är nygammal och startades i oktober 2011 mest för min egen del, då det skrivna ordet är mitt sätt att ventilera tankar och sätta ord på känslor. Genom Vårdguidens läsare har jag fått erfara det vackra i ordspråket "delad glädje är dubbel glädje" och jag hoppas att den glädjen lever vidare här! Jag kommer att uppdatera bloggen med 3-5 inlägg i veckan och beröra olika teman som psykisk hälsa, personlig och andlig utveckling, träning, kost och meditation. Inläggen kommer att förgyllas av mina egna erfarenheter, vardagsupplevelser och filosofiska reflektioner. Varmt välkomna!

25/7 Del 3- Varför mediterar jag?

Publicerad 2012-07-25 19:41:36 i

*Stressig livsstil*
 
Jag har, som ni kan läsa i "Del 1 Meditation-vadå?" sett med egna ögon att meditation kan göra för underverk, så bara det har öppnat mina ögon för denna magiska form av läkande. Jag har även under flera års tid känt ett allt starkare behov av att landa i mig själv och finna någon form av inre lugn utan att veta hur, då jag alltid varit en "allt eller inget"- jenta. Full gas till jag stupar typ. Att jag under 13 år haft en hektisk arbetsvardag som frisör och pedagogisk handledare i Oslo och samtidigt bott kollektivt under mer eller mindre de 13 åren har garanterat inte hjälpt mig att få ett inre lugn, tvärtom. Att jobba så nära människor i en stressig arbetsmiljö- med allt från 12-24 personer pratandes i munnen på varandra- i små lokaler (30-40 kvm) med telefoner som ringer, hårfönar som oväsnas, kunder som kommer in och ut i en jämn ström, som behöver vägledning när de ska köpa schampo eller boka tid, lärlingar som behöver hjälp med klippningar, pluss att man ska hålla koll på sin egen kund OCH tiden för nästa kund sitter och väntar... ja..puh, jag blir stressad bara av att skriva detta!
 
Föreställ er sen att efter sådana hektiska arbetsdagar komma hem utan att kunna dra sig tillbaka och bara vara, utan då behöva ta hänsyn till andra, ofta helt okända människor och socialisera vidare när man lagar middag och sen äter den, när man egentligen bara vill vara ifred i sitt eget sällskap i tystnad. Då tänkte jag mer på ekonomin än på mina inre behov och valde kollektivt boende av ekonomiska skäl. En sånn livsstil skapar stress för en skörstark person kan jag lova men jag visste inte då att jag var en sådan personlighetstyp.Fritiden var tyvärr inte lugnare kan jag intyga, nej, nej, cirka 2-3 gånger i veckan under 5 års tid tillbringade jag- the superwoman-  fritiden ideellt på Friskis&Svettis där jag jobbade som träninginstruktör. Något jag haft stor glädje av men jag hade inte tillräckligt med självkännedom på den tiden och insåg inte mina egna begränsningar. Jag ville göra så mycket men kroppen och själen hängde inte med, och tillsammans med den överaktiva livsstilen, kollektivlivet och den hektiska arbetsvardagen blev resultatet att jag smällde in i väggen inte 1, inte 2, men 3 gånger. Tredje gången insåg jag att något måste förändras och tiden efter insikten fylldes jag med känslor av misslyckande, sorg över att inte klara av arbetsvardagen, fritiden, livet och allt annat jag ville göra och vilsenhet följde- vad göra nu?
 
Tänk om jag vetat det jag vet om mig själv idag, då hade jag varit mycket snällare emot mig själv och prioriterat annorlunda. Idag vet jag att en sånn hektisk arbetsvardag och livsstil inte fungerar för mig och nu ser jag till att påverka där jag kan påverka. Arbetslivet rent generellt tar ju sin beskärda del av energi från oss alla och ger förhoppningsvis samtidigt mycket fint tillbaka. Samma sak gäller för studentlivet. Skillnaden idag är att jag är väldigt rädd om min fritid och hur den spenderas. Jag vet idag att jag behöver möjlighet att dra mig tillbaka i lugn och ro och tystnad, tid att smälta alla lintryck som livet serverar mig och jag behöver vara själv. Här kommer meditation in i bilden som ökar min livskvalitet och hjälper mig att balansera min energi, grunda mig själv och lugna min tankeverksamhet som ofta går i hundra åttio.
 
Uppsummering om varför jag mediterar:
1) Det gör mig lugn och avslappnad
2) Det grundar mig och får mig att  "landa"  i kroppen här och nu
3) Det lindrar oro, ångest, rädsla som kommer från yttre och inre krav
4) Det hjälper mig att omprogrammera mina tankar från negativa, försvagande till positiva,stärkande
5) Jag vill bli en mer ödmjuk och empatisk människa och övar på att förlåta, acceptera och iaktta utan att döma/fördöma mig själv eller mina medmänniskor- buddistiskt tänk.
 
PS. Imorgon eller fredag kommer sista inlägget om hur jag mediterar DS.
 
Kram,
/Petra

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

petracaroline

Här följer lite kuriosa om mig; en sann konstnärssjäl med många kreativa strängar att spela på. En som lever och andas för kommunikation, det skrivna ordet och som tycker att det vilar något magiskt och vackert över att kunna beröra människor med en text. Att skriva och dela med mig av mina erfarenheter till andra ger mitt liv mening. Något annat som ger mitt liv glädje och mening är musik, jag älskar att sjunga och gör det gärna, ofta och högt. Friheten att få vara mig själv är också a-o för mitt välmående, andlig och personlig utveckling, hälsosam kost och träning likaså. Allt ovan nämnt tillsammans med meditation, familj och vänner utgör kärnan av mitt liv och mina intressen. PS. kolla gärna in mina rekommenderade bloggar under "länkar".DS.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela