petracaroline

I samband med min Norrlandsflytt sommaren 2012 har mitt gästbloggande för Vårdguiden i Stockholm avslutats (november 2011 t.om juni 2012) Gästbloggen har varit en fantastisk, lärorik och givande resa som värmt mitt hjärta och öppnat mina ögon. Jag har insett att min historia är värdefull för fler än bara mig och att jag kan hjälpa andra genom mina ord. Just därför känns det extra inspirerande att fortsätta bloggandet på egenhand. "Petracaroline" är nygammal och startades i oktober 2011 mest för min egen del, då det skrivna ordet är mitt sätt att ventilera tankar och sätta ord på känslor. Genom Vårdguidens läsare har jag fått erfara det vackra i ordspråket "delad glädje är dubbel glädje" och jag hoppas att den glädjen lever vidare här! Jag kommer att uppdatera bloggen med 3-5 inlägg i veckan och beröra olika teman som psykisk hälsa, personlig och andlig utveckling, träning, kost och meditation. Inläggen kommer att förgyllas av mina egna erfarenheter, vardagsupplevelser och filosofiska reflektioner. Varmt välkomna!

27/7 Del 4- Hur mediterar jag?

Publicerad 2012-07-27 15:52:37 i

spik....
...matta
 
Ja, hörni då har vi kommit fram till sista delen hur jag mediterar, men innan jag går vidare ska jag berätta att 26 timmarspasset har gått strålande! Jag sov dessutom utmärkt inatt och vaknade utvilad och pigg vid 6-snåret av solens strålar som tittade in genom fönstret! Lägg till en uppiggande dusch, nykokt kaffe, frukost och morgontidning att läsa  i lugn och ro och jag frågar -kan man få en bättre start på dagen? Nu är jag ledig fram till tisdagmorgon och det känns superlyxigt! Ska träna om en stund och sen blir det att handla godsaker inför fredagsmyset och resten av helgen! På listan står bland annat räkor(...som man skalar själv!), majonäs, citron, baugette och fräscha grönsaker. Jag ska även köpa hem ingridienser så att jag kan baka en smulpaj på blåbär! Mumsfilibaba! Nå väl, nog om detta...nu till hur jag mediterar:
 
Meditation på spikmatta, 20 min +-
 
Jag börjar alltid med att smörja tigerbalsam på nacken, mellan skuldebladen (...så gott jag kommer åt) samt på bröstbenet (...benet mellan brösten för att vara specifik ) Detta gör jag för att värma upp musklerna och underlätta för andningen. Euycalyptus ska enligt kärringråd ha en "öppnande/renande" effekt på luftvägarna typ vid förkylning så jag är inte helt ute och cyklar med mitt tigerbalsam.
 
Sen lägger jag mig till rätta på min spikmatta och drar en filt över mig för att hålla värmen. Ställer som regel klockan på 20 minuter och så börjar jag andas medvetet. Jag andas in genom näsan, från nedre magen så att hela magen blir stor, för att så fylla övre delen av bröstkorgen, sen andas jag ut genom näsan tills all luft är ute.
 
Jag försöker bara ha fokus på hur jag andas, hur det känns i kroppen och vart det känns. Går andningen lättsamt eller är det tunga, ansträngda andetag? Fastnar jag någonstans? Finns det en "hårdhet" i bröstbenet? Blir den punkten mjukare allt eftersom jag andas in och ut? Hur känns puslen? Vart känner jag den? I halsen? magen? hjärtat? Hur känns kroppen i övrigt? Avslappnad eller spänd? Om spänd, vart är jag spänd?
 
Typ sånn uppmärksamhet ger jag kroppen samtidigt som jag andas in och ut, lugnt och metodiskt, så naturligt som jag bara kan. Man kan nog säga att jag scannar kroppen på mitt eget vis och känner efter hur dagsformen är genom att utföra denna typ av meditation. Försöker hålla tankarna borta alternativt bara låta dem finnas som man visst ska göra enligt "de lärda" -iaktta tankarna utan att fastna i dem. Funkar ibland, ibland inte och övning ger färdighet brukar jag då trösta mig med!
 
"Mini"-meditation,  1-3 min: På jobbet kan man ju inte direkt lägga sig raklång och köra 20 minuters meditation i fikarummet bland kollegor och kaffekoppar, men det finns alternativa lösningar. Jag brukar göra en så kallad "mini"- meditationsövning sittande eller stående om jag får någon minut ensam i fikarummet, när jag sitter ute i solen eller i samma veva som ett toalettbesök. Då kör jag medveten andning a la Tomas Frankell och det betyder att man tar händerna på axlarna med tummen baktill och fingrarna framtill och armbågarna utåt, man andas in samtidigt som man rullar armbågarna bakåt och när man andas ut rullar man armbågarna framåt igen (...precis som Thomas visar i videolänken jag lagt ut med honom). Andas så under 1-3 minuter för att ladda in ny energi och rensa ur systemet.
 
PS. Börja i det lilla och ta en dag i taget. Förvänta inget speciellt utan se vad som sker allt eftersom meditationen blir en naturligare del av vardagen.Berätta gärna hur det går om ni prövar "min" variant eller någon annan meditationsform! DS.
 
LYCKA TILL!
 
Kram och på återseende,
 
/Petra

Kommentarer

Postat av: Helena

Publicerad 2012-07-27 20:57:15

Detta ska jag absolut testa på! Vad är det för spikmatta du använder dig av? :) Kram, Helena

Svar: Hej Helena!Ja, gört! Jag har en grönklädd skumgummi matta som heter "shakti", behaglig att ligga på, man känner att den får igång cirkulationen i kroppen! Finns att köpa på hälsokost affärer. Länkar bild nedan:
http://www.bing.com/images/search?q=spikmatta&FORM=HDRSC2
Kram
petracaroline

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

petracaroline

Här följer lite kuriosa om mig; en sann konstnärssjäl med många kreativa strängar att spela på. En som lever och andas för kommunikation, det skrivna ordet och som tycker att det vilar något magiskt och vackert över att kunna beröra människor med en text. Att skriva och dela med mig av mina erfarenheter till andra ger mitt liv mening. Något annat som ger mitt liv glädje och mening är musik, jag älskar att sjunga och gör det gärna, ofta och högt. Friheten att få vara mig själv är också a-o för mitt välmående, andlig och personlig utveckling, hälsosam kost och träning likaså. Allt ovan nämnt tillsammans med meditation, familj och vänner utgör kärnan av mitt liv och mina intressen. PS. kolla gärna in mina rekommenderade bloggar under "länkar".DS.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela